02 November 2008

RATU PANGGUNG - ALBUM DANGDUT TERAKHIR DARI SAYA

ALBUM Ratu Panggung - sudah 2 tahun yang lalu saya siapkan. Saya keluarkan modal sendiri bersama teman, AZWAN. Habis 25K jugalah. Album ini merupakan album group yang terdiri daripada Haiza, Ani Mayuni, Dayang (Penyanyi baru dari Kuala Lumpur) dan Nora Sa'ini (juga penyanyi baru dari Benut, Johor). Masing-masing nyanyi 2 lagu dan 2 lagu lagu mereka nyanyi secara group.

Ada 2 lagu lama saya rakamkan kembali. 'Ayam Den Lapeh' (yang pernah dinyanyikan oleh Elly Kassim) dan 'Wahai Kau Burung Dalam Sangkar' (yang pernah dipopularkan oleh Allahyarham Abdullah Chik). Lagu berjudul Ratu Panggung saya cipta khas untuk album ini. Melodinya sedap didengar dengan sentuhan muzik moden dangdut dari sdr Ronny Load, teman akrab saya di Bandung. Lagu ciptaan Yusri Yusoff "Samba Lagu Cinta" dan lirik oleh sdr Azam Dungun juga sedap didengar. Lagu tersebut dinyanyikan oleh penyanyi baru, Dayang (kakak Tomok New Boys).

Haiza pula menyanyikan lagu "Wahai Kau Burung Dlm Sangkar" dan sebuah lagu baru "Bahasa Cinta". Ani Mayuni pula menyanyikan lagu 'Bukan Aku Tak Sayang" (agak pure dangdut sikit) dan lagu 'Yale' (sedap juga lagu ni.....lagu ciptaan Deddi Kochan). Manakala seorang lagi penyanyi baru Nora Sa'ini (bekas student UTM....baru habis belajar) menyanyikan lagu "Lama-lama-lama" dan "Lampu Asmara".

Dah 2 tahun saya simpan album ini. Tak ada record company berminat. Tak perlah. Akhirnya saya jumpa sebuah company ringtone. Mereka berminat. Saya tolak harga modal rakaman je 25K. Saya beritahu mereka, kalau boleh jual, jangan lupa bonus untuk saya! Heheheeee...........